Början på den sista delen, Breaking Dawn part 1, tar med dig till Bella och Edwards bröllop. De gifter sig och åker sedan vidare på smekmånad. De reser till en privat ö som Carlisle gav till Esme, Esme Island. Efter de varit tillsammans upptäcker de att Bella är med barn och skyndar sig hem till resten av familjen. Under graviditeten förlorar Bella sin styrka. Hon blir svagare och svagare tills de inser att hon måste dricka blod. Det är en tuff stund i huset och en dag när Bella ställer sig upp bryter hon ryggen och bebisen måste ut.

Breakting Dawn Part 2 handlar om Bella, Edward och deras nya dotter. De måste förbereda sig för krig när the Volturi får reda på att dottern existerar. De tror dock att hon är ett “immortal child” , och inte halv vampyr, vilket är emot deras lag. De kommer för att förstöra the Cullens men stannar när de ser alla vittnen som kommit för att stödja den lilla halv vampyren.

Den andra delen av Breaking Dawn visar också Bellas första tid som vampyr och hennes förmåga som gör att hon kan skydda andra från mentala attacker.