Twilight-serien blev snabbt väldigt populär och många pratade om den under en längre tid, vare sig det var för att kritisera filmerna eller berömma dem. En stor del av alla som sett filmerna har sina favoritkaraktärer. Det var många som deltog i diskussionen om Edward vs. Jacob som gick ut på att välja vilken av karaktärerna som var bäst. Många väljer den karaktär/skådespelare som de tycker är snyggast medan andra antingen föredrar vampyrer eller varulvar.

Många fans väljer även att inte delta i debatten över vilken karaktär som är bäst utan följer istället handlingen utan att säga sina egna åsikter om vem Bella ska vara med. De har i stället en favoritscen i någon av filmerna, eller en favoritfilm i serien. Trots att filmerna tillhör en serie är det inte samma produktionsbolag som ligger bakom alla. I vissa fall kan detta leda till att filmerna inte hör ihop, men för Twilight-serien har det lyckats relativt bra.

Kort om Jacob Black

En av karaktärerna som du endast kommer att se ett fåtal gånger i första filmen är Jacob Black. Han är son till Billy Black, Bellas pappas bästa vän. Men har du sett alla filmer kommer du antagligen inse att Jacob dyker upp mer och mer. I början är Jacob en glad och snäll tonåring som alltid har ett leende på läpparna. Han tillhör släkten Quileute och berättar en legend för Bella vilket leder till att hon listar ut vad Edward är för något. Under seriens gång utvecklas Jacobs karaktär och han får starkare känslor för Bella. Han förvandlas sedan till en varulv, eller skepnadsskiftare, som är dödliga fiender med vampyrerna.

Bella har nu två övernaturliga personer som båda har känslor för henne och hon gör sitt yttersta för att inte förlora någon av dem. Detta är också en stor del av debatten, vissa tycker att hon ska välja Jacob istället för Edward medan andra håller på Edward.