Twilight har varit en stor succé över hela världen, både i bokformat och de efterföljande filmerna där Kristen Stewart och Robert Pattinson spelade huvudrollerna. Äkta Twilightfans nöjer sig dock inte bara med att se filmerna och läsa böckerna, de vill också ha licensierade produkter kopplade till dem. Som tur är finns det en stor mängd “merchandise” som produkterna heter på engelska. Termen används också ofta på svenska av fansen.

Om du är ett riktigt fan av filmer och spel så har du förmodligen tittat på merchandise tidigare. Minecraft är ett väldigt populärt datorspel där användarna kan bygga och spela i en värld uppbyggd av block. Här går det att utföra gruvarbete, därav namnet “Minecraft” då “mine” betyder gruva på engelska. Det går också att kämpa mot monster och skapa kreativa konstverk ensam eller tillsammans med andra. Det finns en stor mängd merchandise kopplad till Minecraft, som Minecraft ryggsäckar som visar motiv från spelet.

Twilight-merchandise

Filmerna om Twilight har gett upphov till många olika sorters merchandise. Bland de mest populära är “Barbie Collector Twilight Saga Bella Doll” som är en barbiedocka utformad som protagonisten Bella Swan. Hennes kärleksintresse Edward finns också som docka liksom ett antal andra karaktärer från filmen, däribland varulven Jacob och vampyrerna Victoria och Jane.

Det finns också många andra produkter i olika kategorier. På tredje plats bland de mest populära varorna är en lunchbox med Edward Cullens ansikte på. Därefter kommer en kopia av Rosalies halsband från Twilight-filmerna. En annan populär kategori är spel baserade på serien, där användarna får svara på frågor och visa upp sin kunskap kring böckerna och filmerna. Som när det gäller många andra filmer och spel finns det också actionfigurer till Twilight. Ett paket visar Bella och Edward i sina vardagskläder från filmerna. De små actionfigurerna är i plast och inte lika detaljerade som barbiedockorna, som har riktigt hår och kläder i tyg. Det finns också vattenflaskor med motiv från Twilightfilmen “Eclipse”, samt väskor och samlarkort med bilder på karaktärerna.