New Moon börjar på Bellas 18-års födelsedag. Hon känner sig nere och vill verkligen inte fira. Anledningen till detta är att hon är rädd för att bli äldre. Eller snarare, äldre än Edward. Alice anordnar ett litet party för Bella som slutar i katastrof. Hon skär sig på papperet när hon öppnar en present vilket får Jasper att försöka attackera henne. Några dagar senare kommer Edward och säger att de ska flytta och att hon inte kan följa med. Bella blir deprimerad och slutar i stort sett prata. Hon upptäcker att varje gång hon är i fara kan hon höra Edward och söker upp farliga situationer för att inte glömma bort honom.

Jacob kommer in mer i handlingen och blir Bellas bästa vän. Han får henne att le och må bättre, men känslorna från Jacobs sida blir starkare än för Bella. Han faller för henne. Efter en tid förändras Jacob och Bella har ett nytt mysterium att ta reda på. Till slut får hon reda på att han är en skiftare, en stor varg eller varulv som de kallar sig själv. Victoria har dessutom börjat dyka upp för att hämnas döden på sin partner James. Skiftarna gör allt för att stoppa henne men hon är väldigt duktig på att smita iväg.

En dag när Bella hoppade från en klippa för att se Edward kommer hon hem till att Alice är där. Det fortsätter med att Edward tror att Bella dog i hoppet och har tänkt ta livet av sig med hjälp av the Volturi. Bella och Alice skyndar sig till Italien för att stoppa honom. De hinner just precis i tid och Bella är tvungen att gå med för att träffa de tre kungarna. Det är en spänd stund eftersom den största lagen har brutits, vanliga människor får inte veta att vampyrer existerar.