Robert Pattinson är en brittisk skådespelare som föddes 1987 London, England. Han är mest känd som sin roll i Twilight där han spelar Edward Cullen. Men också som Cedric Diggory i Harry Potter och den flammande bägaren.

Pattinson började sin karriär i tidig ålder med teater och provade även på modellyrket som tolvåring. Genombrotten fick han när han spelade i Harry Potter och den flammande bägaren, men Twilight-rollen är som sagt den mest kända. När Pattinson sökte rollen i Twilight visste han ingenting om berättelsen. Det sägs att enda anledningen till att han ville ha rollen var på grund av Kristen Stewart. Han hade nämligen sett henne i filmen Into the Wild och tyckte mycket om henne. Han har också medverkat i filmen Remember Me, vilket är en romantisk drama från 2010.

Förutom skådespelare komponerar och spelar Robert egen musik. Han spelar både gitarr, piano och munspel. Två av låtarna som är med i Twilights soundtrack sjunger Robert själv, Let me Sign och Never Think. Han sjunger även tre av låtarna som är med i filmen How to be.

För sin roll i Twilight blev Pattinson vinnare av flera MTV Movie Awards och Teen Choice Awards.