Stephenie Meyer föddes 1973 i Connecticut men växte upp i Phoenix, Arixzona. Hon är den näst äldsta i en familj med sex barn och hon studerade i Utah vid Brighton Young University. Meyer träffade sin framtida man, som hon gifte sig med 1994, i Phoenix. Med Christian har hon tre barn som döptes till Eli, Seth och Gabe. Meyer är en amerikansk författare som är mest känd för sina verk i Twilight-serien. Den första boken hon gav ut i serien är självklart Twilight, kom ut redan 2005, 2006 på svenska, och fick både beröm och kritik från tidningar och andra författare.

Idén till Twilight säger hon kom i en dröm. Hon började skriva och bearbeta verket innan hon skrev ett kontrakt med Little, Brown Company, på tre böcker. New Moon publicerades året efter Twilight, Eclipse ett år efter New Moon och Breaking Dawn året därpå. Hon har dessutom skrivit fler böcker, exempelvis The Host, som publicerades 2008. Skulle du vara intresserad kan du här hitta mer information om författaren och de böcker hon skrivit.

Efter att hela Twilight-serien släppts skrev Meyer på sin webbsida att hon påbörjat ett projekt där hon skriver om Twilight-boken men från Edwards perspektiv istället för Bellas. Tyvärr blev en del av boken läckt på nätet vilket gjorde att hon slutade jobba på boken. Dessutom publicerades Grey – 50 Shades of Gray som var skrivet ur det manliga perspektivet och ifall två böcker som bygger på liknande idéer publiceras runt samma tid skulle de inte fått den uppmärksamhet de ville ha. Därför satte hon projektet på is.

10 år efter att den första boken publicerades en jubileumsutgåva kallad Life and Death: Twilight Re-imagined. Det är en omarbetning av Twilight-boken där könsrollerna blivit ombytta. Istället för Edward Cullen och Bella Swan heter huvudpersonerna Edythe Cullen och Beau Swan.

Stephenie säger att det var musik och dans som fick henne till att börja skriva. Hon var nämligen en dansare i ung ålder och tyckte det var ett bra sätt att uttrycka sina känslor. Hon började dansa balett när hon var sju år och säger att om hon inte blivit författare hade hon gärna blivit en dansare. Men dansdrömmen försvann när hon blev äldre och började bli mer intresserad av böcker och att skriva istället.