Edward Anthony Masen föddes den 20 juni 1901 i Chicago. 1918 blev han smittad av den spanska influensan och blev inlagt på sjukhus. Det sjukhuset råkade vara där vampyren Carlisle Cullen jobbade. När han är nära döden blir han biten av Carlisle Cullen och förvandlades till en vampyr.

Det var Edwards mamma som bad Carlisle att göra allt kan kunde för att rädda hennes son. Edward förvandlades och blev Carlisles första “son, för alltid 17 år. När Edward fortfarande var människa hade han gröna ögon, när han blev vampyr fick han ögon som beskrivs som topas, bärnsten eller svart. Han är för det mesta en gentleman som är väldigt beskyddande mot sina när och kära. Den största svårigheten för Edward när han förvandlades var att han plötsligt kunde läsa tankar. Han lär sig dock leva med det och när han träffar Bella inser han att han inte kan läsa hennes tankar. Trots att han vill undvika henne kan han inte kontrollera sin nyfikenhet och frustration över vad hon tänker på.

Edward har alla egenskaper som de flesta vampyrer har, blodlust, styrka, snabbhet, han är iskall och väldigt ljus hudton. Dessutom glittrar han i solen vilket gör att varje solig dag måste de undvika skolan och folket i Forks. Skillnaden mellan Edward och resten av Cullen-familjen är att han är mycket snabbare.

I början av sitt liv som vampyr kände Edward sig väldigt ensam trots att han hade sin familj runt sig. Allt det förändras dock när han träffar Bella och faller för henne. Men deras relation kommer vara fylld med motstånd och problem de måste överkomma för att till slut kunna vara tillsammans.